Tüm Detaylarıyla Yavru Köpek Bakımı İncelikleri
Hayvan sevginizi daha yakın bir boyuta taşıyarak, evde bir köpek bakmaya karar verdiyseniz ve bu bir yavru köpekse, çok eğlenceli günler sizi bekliyor demektir! Ancak unutmayın ki o henüz bir bebek ve her bebek gibi onun da özenli bir bakıma ihtiyacı var.
Yavru köpeğinizin sevgiyle ve neşeyle büyümesi için, onun beslenme, sağlık ve oyun ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamanız gerekir. Annesinden henüz ayrılmış yavru köpeğinize özenle baktığınız takdirde sağlıklı ve keyifli bir ömrü birlikte geçirebilirsiniz.
Yavru köpek ne zaman sütten kesilir?
Yavru köpeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sütten kesilme zamanıdır. Annesinden erken ayrılan ve yeterli anne sütü alamayan tüm canlılarda potansiyel sağlık sorunları oluşabileceği için, köpeğinizi annesinden 4-5 haftadan önce ayırmamalısınız. Eğer yavrunun annesi ölmüşse ve yeterli süt alamamışsa, anne sütündeki mineralleri içeren özel yenidoğan karışımlarını kullanarak köpeğinizin ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz.
Yavru köpek nasıl beslenir?
4-5 hafta sonra sütten kesilen yavru köpeğinizi, yavru köpeklere uygun mamalarla beslemeye dikkat edin. Ancak süt beslenmesine alışkın yavrunuzun kuru mamaya geçişinde kabızlık problemi yaşamaması için, mamayı bir miktar su ille ıslatın ve daha rahat yemesini sağlayın. 2-3 aylık dönemde mamayı ıslatmak için süt kullanabilirsiniz. 3 aydan sonra ise eğer hala mamayı ıslatmanız gerekiyorsa -ki genellikle artık gerek kalmayacaktır- su ve süt yerine et suyu kullanabilirsiniz. Köpeklerin büyük çoğunluğunun 3 aydan sonra süte karşı hassasiyet gösterdikleri biliniyor; bu yüzden, 3 aydan sonra ishal gibi sindirim problemleriyle karşılaşmaması için süt vermeyi bırakmalısınız.
Yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden çok daha fazla besin değerine ihtiyacı olur. Yavru köpeklere özel mamalar seçerken; fosfor, mineral ve protein oranının yeterli miktarda olmasına dikkat etmelisiniz ve kuru mama yediği müddetçe her gün taze suyu da mamanın yanında bulundurmalısınız. Köpeğinizi ev yemeği ile beslemeniz önerilmez; çünkü midesini doldurup karnını doyursa da, hem yeterli miktarda mineral ve protein alamayacağı için sağlıklı bir bağışıklık sistemi geliştiremez hem de tüylerinin sağlıklı görünümünü engeller.
Yavru köpek nerede kalır?
Evinizi açtığınız köpeğiniz için rahatını ve dinlenme ihtiyacını karşılayabileceği bir güvenli alan yaratmalısınız. Ev şartlarına uygun, köpeğin içinde rahatça dönmesine imkan verecek büyüklükte bir kulübe, işinizi görecektir. Köpeğinizin rahatı ve ısınması için kulübenin içerisine minder, yastık ve bir örtü yerleştirebilirsiniz. Kulübenin güvenli bir malzemeden yapılmış olmasına ve üzerinde köpeğinizin burnunu ve patilerini sıkıştırmayacağı kadar küçük havalandırma deliklerinin bulunmasına dikkat etmelisiniz.
Köpeğiniz eve geldiği zaman, onu kulübesine sevecen bir dille davet etmelisiniz. Kulübeye gitmesi için bir komut belirleyin (Örneğin; ev, yatak, yerine git, kulübene git vb.) ve her seferinde aynı komutu kullanarak tutarlı bir dil oluşturun. Kulübeyi asla ona ceza vermek için kullanmayın. Unutmayın, orası onun güvenil huzur alanı, ceza ile bağdaştırarak huzurlu olmasını sağlayamazsınız.
Yavru köpeği veterinere ne zaman götürmeliyim?
Köpeğiniz eve geldikten sonra en kısa süre içerisinde sağlık kontrolü için bir veteriner hekim seçin. Bu hekimin evinize yakın olmasına özen gösterin, sadece rutin kontroller değil, acil durumlarda da koşup yetişebileceğiniz bir mesafede olmalısınız. Ardından köpeğinizin ilk kontrollerini ve aşılarını yaptırarak sağlıklı olduğundan emin olun.
Ayrıca size yakın ve 24 saat açık olan evcil hayvan hastanelerinin de adres ve telefonlarını acil durumlarda ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.
Yavru köpek oyuncakları nasıl olmalıdır?
Yavru köpeğiniz, güvenli oyuncaklar ile tırmalama ve ısırma ihtiyaçlarını karşılar. Bunun için güvenli plastikten yapılmış, parçalanarak ağzını yaralamayacak ve çiğneme ihtiyacını giderebilecek ürünler tercih edin.
Köpeğinizin ayakkabı, terlik vb. eşyalarla oyun oynamasına izin vermeyin. “Isırsın bir şey olmaz” diyebileceğiniz ev terliğinizin ardından, en sevdiğiniz ayakkabınızın da artık 3 parça haline geldiğini görebilirsiniz. Çünkü köpek “oynayabileceğim/oynayamayacağım” oyuncak ayrımı yapmaz. Onun için bir ayakkabıya izin vermişseniz, her ayakkabıya izin vermişsinizdir!
Köpekler poşetlerle oynamaya da çok meraklıdır; ancak poşetlerle oynamak onlar için güvenli bir seçenek değildir. Bu yüzden poşetlerle oynamasına da izin vermemelisiniz.
Yavru köpekte tasma seçimi
Köpeğinizi dışarıda gezdirirken onun ve çevrenin güvenliği için tasma takmaya küçük yaşta alıştırmalısınız. Bunun için köpeğinizi rahatsız etmeyecek yumuşaklıkta, hafif malzemelerden yapılmış bir tasma tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki bir köpeği tasmaya ne kadar erken alıştırırsanız o kadar kolay alışacaktır.
Yavru köpek için ev güvenliği
Tıpkı bir bebek gibi, bir yavru köpek için de evin içindeki pek çok şey potansiyel bir tehlike olabilir. Köpeğiniz eve geldiği andan itibaren ona uygun güvenlik önlemleri almaya dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin güvenliği için;
Evdeki kabloları köpeğiniz sizin gözetiminizde değilken prizde takılı bırakmayın. Kabloları çiğneyebilir ve elektrik çarpabilir.
Evdeki ilaçları ve bitkileri onun ısırıp kemirebileceği mesafede bırakmayın, zehirlenebilir.
Klozetin kapağını her zaman kapalı tutun. Meraklı bebeğiniz suyu içmeye çalışabilir ve daha da kötüsü bunu yapmaya çalışırken klozetin içine düşebilir.
Kesici aletlerin onun ulaşabileceği bir yerde olmamasına dikkat edin.
Ve tüm bunların yanı sıra, onu yaptığı iyi şeylerin ardından sevgi dolu bir sesle onaylamayı, yapmasını istemediğiniz davranışlarında da kararlı bir sesle uyarmayı unutmayın. Tutarlı ve anlayabileceği, basit komutlar verin. Bebeklik döneminde ihtiyacı olan en önemli şey, bolca oyun oynamaktır. Onunla sevdiği oyunları oynayarak aranızdaki sevgi bağını güçlendirin.
Ailenizin yeni küçük ferdine ve size şimdiden mutluluklar!